Toyota Celica (3000 грн)
www.caddy.com.ua

 
Погода в Киеве
Погода в Киеве
 
Голосование и опросы
Нравится ли вам дизайн нашего сайта
 
 
Новости Верховной Ради

Андрій Парубій: Бюджетний процес буде одним з найважливіших питань цієї осені

19.09.2016 04:13

 

 
До членів Комітету звернувся Голова Верховної Ради України Андрій Парубій.

Голова Комітету ПАРЄ Володимир Ар’єв відкрив засідання Комітету.

Учасники засідання затвердили порядок денний засідання та ухвалили додатки до протоколів засідань, що відбулися 1 червня поточного року у Парижі та 21-23 червня 2016 року у Страсбурзі.

Голова Комітету В.Ар’єв зробив доповідь на тему: «Атака на журналістів та свободу висловлювання у ЗМІ в Європі». Порівнюючи ситуацію, яка склалася з моменту, коли була ухвалена остання доповідь у 2015 р., він відзначив, що загрози для медіасередовища, для роботи журналістів ростуть і видозмінюються, оскільки видозмінюється саме медіасередовище. «Ми бачимо зараз стрімкий ріст нових медіа. Більшість споживачів інформації отримують її з Інтернету, з соціальних мереж, від блогерів. Тому, зараз треба говорити про те, чи буде ця частина медіа, зокрема, незалежні блогери під нашою увагою», - сказав доповідач.

В.Ар’єв виділив головні проблеми: фізичне насильство і загроза життю, вбивства журналістів в країнах-членах Ради Європи, це також терористична загроза і загроза з боку радикалів для ЗМІ, це арешти і переслідування, це перешкоджання законній журналістській діяльності в різний спосіб.

За його словами, досі зберігаються проблеми, які сьогодні не є розв’язаними.

В.Ар’єв відзначив, що в Україні більшість проблем, які були висловлені у попередньому звіті, насправді згенеровані не Україною, а окупантами в східній частині України та в окупованому Криму як переслідування телеканалів, зокрема, кримськотатарського.

Доповідач повідомив, що в Інформаційному меморандумі зафіксовано майже 200 фактів порушення прав і свобод журналістів в Європі. «Це не може не турбувати, оскільки у списку не тільки країни з молодою демократією, а й країни, в яких демократія є традицією доволі довгий період часу. Особливе занепокоєння викликає ситуація в Туреччині, оскільки кількість випадків складає понад третину з усього списку. Тому ми маємо зрозуміти певні проблеми і сфокусувати нашу діяльність і дискусію», - зазначив він.

В.Ар’єв також відзначив, що у меморандумі є претензії до більшості країн-членів Ради Європи. Тому сьогодні кожен випадок порушення прав журналістів повинен бути розглянутий дуже детально та уважно. «Ми не повинні робити висновки одразу ж з кількості, але повинні перш за все дивитися на всі випадки окремо і, головне, неупереджено», - сказав він.

Члени Комітету розглянули Iнформаційний меморандум. Відбулися слухання за участю Р.Гут’єреза, Генерального секретаря Європейської федерації журналістів, м. Брюсcель, О.Романюк, представника Інституту масової інформації, м. Київ, І.Розкладая, представника Реанімаційного пакету реформ, м. Київ.

Генеральний секретар Європейської федерації журналістів Р.Гут’єреза, зокрема, подякував членам Комітету за їхній сталий інтерес до дотримання свободи слова. Він представив карту Європи, на якій зафіксовані факти підриву свободи слова в Європі, тиску на свободу слова. За його словами, у другому кварталі зафіксовано 341 випадок таких порушень в Туреччині, 38 - в РФ, 34 - у Франції. Загалом, протягом другого кварталу таких випадків зафіксовані на 50 відсотків більше ніж у першому кварталі.

Р.Гут’єреза зазначив, що жертвами таких випадків частіше ставали журналісти, які розслідували справи, пов’язані з корупцією, та ті журналісти, які висвітлювали демонстрації громадських рухів.

Представник Інституту масової інформації О.Романюк сфокусувала увагу учасників засідання на ситуації в Україні. Вона окреслила три головні тенденції, перша з яких стосується окупованих територій України, де зафіксовані випадки підвищеного тиску і насильства проти журналістів. Доповідачка відзначила, що відслідкувати ситуацію там часто не є можливим.

О.Романюк, говорячи про ще одну тенденцію, відзначила, що сімдесят відсотків атак на журналістів роблять звичайні люди, тоді як раніше це робили представники правоохоронних органів.

Окремої уваги, зазначила О.Романюк, потребує ситуація в Криму. Політика тиску на журналістів з боку місцевої проросійської влади у Криму відрізняється від тиску на журналістів в Росії.

Доповідачка також відзначила, що українські журналісти не мають доступу до окупованих територій, а місцеві ЗМІ там просто стерті.

За словами О.Романюк, головними викликами, які стоять перед суспільством в Україні, є відновлення довіри до журналістів, покращення рівня розслідування фізичних атак проти представників ЗМІ.

Члени Комітету ПАРЄ також заслухали доповідачів з питання «Використання ЗМІ з політичною метою та для пропаганди війни».

У порядку денному засідання Комітету Парламентської асамблеї Ради Європи з питань науки, освіти, культури і ЗМІ також розгляд питань «Нові методи політичного впливу на незалежну журналістику» та заслуховування доповіді експертів.

У перший день роботи члени Комітету також заслухають доповідь «Парламентський підхід до питання корупції: парламентське співробітництво із ЗМІ, які здійснюють розслідування» та заслухають доповідачів з питання «Молодь проти корупції».


 



Источник: Новости Верховной Ради

Все новости   Обсудить на форуме

 









 
Курс валют предоставлен сайтом kurs.com.ua

Пробки на Яндекс.Картах
Статистические данные
 
Объявления
Работа для юристов

Ищем юристов для удаленной работы (составление типовых документов)
599-41-66, 097-963-64-63
[email protected]

Добавить объявление
 
 
Последние новости
Голова Верховної Ради України Андрій Парубій висловив співчуття рідним та близьким заступника Глави Адміністрації Президента України Андрія Таранова у зв’язку з його загибеллю
У Верховній Раді України відбувся інформаційний захід, присвячений Міжнародному дню демократії
Відбулося ранкове пленарне засідання Верховної Ради України
Триває ранкове пленарне засідання Верховної Ради України
Триває ранкове пленарне засідання Верховної Ради України
Триває ранкове пленарне засідання Верховної Ради України
У Верховній Раді України відбувся інформаційний захід, присвячений Міжнародному дню демократії
"Ну, надо снять меня уже с экранов, я сам себе уже надоел" В. Путин,...
Петро Порошенко зустрівся з Гілларі Клінтон
Президент у Нью-Йорку зустрівся з представниками єврейських організацій США 
20 вересня цього року у Верховній Раді України відбудеться Четверте засідання Парламентського комітету асоціації між Україною та ЄС (ПКА)
Нам потрібен міжнародний механізм відповідальності для захисту прав внутрішньо переміщених осіб - Президент під час Засідання високого рівня Генеральної Асамблеї ООН
У Верховній Раді відбулося засідання Комітету Парламентської асамблеї Ради Європи з питань науки, освіти, культури і ЗМІ
Питання забезпечення дотримання громадянських і політичних прав обговорено під час «круглого столу» за ініціативи Комітету з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин та Комітету у закордонних справах
Україна та Катар зацікавлені у поглибленні економічноі співпраці
Зараз правильний час і місце для інвестування – Президент запросив американський бізнес в Україну
Голова Парламенту України Андрій Парубій: Верховна Рада планує ухвалити звернення до Європейського Союзу та міжнародних організацій з проханням не визнавати вибори до Держдуми Росії
Голова Парламенту України Андрій Парубій запропонував головам комітетів скласти план розгляду їхніх блоків питань на нараді у наступний четвер
Уже цього четверга у Парламенті може бути призначено сім нових голів комітетів – Андрій Парубій
Брифінг Голови Верховної Ради України Андрія Парубія (відео)
Все новости >>>